Handla hållbart
- Handla med hjärtat

Oschyssta arbeten. Butiker som inte kan överleva. Mindre service. Ökade utsläpp av koldioxid som skadar naturen. Tänk om du är en del av det? Men det går att påverka genom hur och var du väljer att handla.

Att handla hållbart är att handla med hjärtat.  

Om alla bara handlar över nätet dör den lokala handeln. Lokala fysiska butiker är viktiga för ett levande centrum där folk kan mötas. De är viktiga för att jobben och servicen ska finnas kvar där du bor. Givetvis är det skönt att handla på nätet ibland. Därför är det bra med en lokal webbutik.

Välj en schysst budfirma som skapar rättvisa jobb. Både löner och arbetsdagar ska kännas bra för de som jobbar. Med bra planering och schyssta villkor blir exempelvis stressen mycket lägre.

Det kan kännas svårt när du vill handla mer miljövänligt över nätet. Stora lastbilar och långa körturer släpper ut mer koldioxid. Dina varor packas ofta i för stora kartonger. Kartonger fyllda av onödig luft och plast när lastbilen kan ta fler varor istället. E-handlar du lokalt räcker det med de vanliga påsarna från butikerna. 

Blogg: Vad är hållbarhet och
hållbar utveckling egentligen?

Visste du det här om hållbarhet?

 • Tyvärr är det vanligt att budfirmor har oschyssta arbetsvillkor. Både vad gäller lön och stress. Men på ett hållbart företag har personalen det bra.
 • Många e-handlare skickar dina varor i flera omgångar. Då blir det högre utsläpp av koldioxid av dina beställningar, jämfört med om allt skickades tillsammans.
 • Det finns potential för e-handeln att vara ett hållbart alternativ. Då ska du som kund samla dina inköp. Och gärna handla från nätbutiker som inte behöver köra lika långt för att du ska få dina saker.
 • E-handlares så kallade logistiklager byggs ofta på jordbruksmark. Mark som Sverige egentligen behöver för att odla mat på om vi ska kunna bli 80 procent självförsörjande. Alltså så att även det mesta av vår mat blir lokalproducerad. Därför är det mer hållbart att använda butiker som redan finns istället för att bygga ännu ett lager.
 • Att tänka hållbart är att tänka på hur produkter och tjänster påverkar samhället. Hela vägen från produktion till när det är dags att slänga eller återvinna den där gamla tröjan.

Läs om varför du handlar hållbart på Zipadoo.

Ohållbar näthandel

Oschyssta näthandlare

Hur hållbara många näthandlar är debatterades under ett seminarie på Almedalsveckan 2019.

Fria returer och varor som packas i för stora kartonger med 80-90 procent luft är några problem.

Det är inte bara dåligt för miljön. Det drar också ner löner och skapar oschyssta jobb.

TRE OMRÅDEN INOM HÅLLBARHET

Lokal ekonomisk hållbarhet – För att det ska vara ekonomiskt hållbart är det ett måste att tänka långsiktigt. Inte bara på vad som sparar pengar eller ökar vinsten här och nu. Hur kan till exempel fysiska butiker överleva om alla handlar allt på nätet?

Social hållbarhet – Det är inte schysst om andra ska utnyttjas eller rentav lida för att det ska vara möjligt att ge ett extra bra erbjudande, som gratis returer.

Ekologisk hållbarhet – Det finns bara en planet Jorden. Då gäller det att vara rädd om den och göra hållbara val som sparar på resurser och släpper ut så lite koldioxid som möjligt.

Därför handlar du hållbart på Zipadoo

 • När du handlar från Zipadoo stöttar du dina lokala butiker. Då kan jobben och servicen finnas kvar där du bor. Extra bra när du faktiskt vill gå till en fysisk butik.
 • Skatten för det du handlar stannar dessutom också kvar lokalt. Istället för att pengarna försvinner iväg utomlands. Nu kan de göra nytta i vården eller för ditt barns skola till exempel.
 • Om de fysiska butikerna slipper stänga kommer innerstan fortsätta vara levande. Du har fler varor att välja på och det blir roligare att träffa vänner eller lättare att hitta på något med familjen.
 • Du gör ett medvetet val av en schysst budfirma som använder sig av kollektivavtal och ger rätt lön.
 • Ditt val är också en budfirma som inte kör med de annars så vanliga gig-jobben. Otrygga jobb som inte garanterar hur mycket du får jobba just idag. Och inte heller hur mycket lön du får. Kommer du kunna betala räkningarna den här månaden?
 • Du kan vara trygg med att dina leveranser är planerade på ett smart sätt. Det är bra både för att hålla nere stressen för den som kör ut och kunna ge rätt lön. 
 • Smart planerade leveranser är också bra för miljön. Ditt val av Zipadoo blir dessutom extra bra för miljön eftersom dina varor körs ut med elbil. Det blir nollutsläpp av koldioxid.
 • Att du handlar och returnerar lokalt gynnar miljön också eftersom dina varor inte behöver köras lika långt. Det kan hålla nere utsläpp av koldioxid.  Med lokal leverans räcker det dessutom med den vanliga butikspåsen istället för onödigt stora kartonger som fylls av mer luft och plast än varor.
Agenda 2030

Globala hållbarhetsmål

I september 2015 kom FN:s medlemsländer överens om 17 globala hållbarhetsmål.

Målen handlar bland annat om att minska orättvisor, kämpa för fred och att hindra klimatkrisen.

Det är helt enkelt viktiga delar som behövs. Allt för att jobba för en hållbar utveckling.

HANDLA HÅLLBART, HANDLA MED HJÄRTAT